Tarotkurs Online

Stora arkanan

Den stora arkanan består av 22 kort. 22 kort som symboliserar händelser och skeenden som vi alla måste gå igenom på vår väg genom livet. När ett kort från stora arkanan dyker upp är det något som påverkar dig själsligt eller i större skala, något övergripande. Stora arkanan brukar också kallas för narrens resa, här får vi följa narrens resa genom livet. Han kallas för narren därför att han börjar sin resa så oskuldfull och tillitsfull till livet, som också vi börjar vår resa som barn. Narrens resa slutar med världen där han är i total medvetenhet om sig själv och sin plats på jorden. Han har nått en fulländning och har hittat lyckan och harmonin, det som vi också söker och vill uppnå. Exempel på tolkningar finner du nedanför.

0. Narren (The Fool)

Oskyldig och ovetandes börjar narrens resa. Han är som ett barn, spontan, modig, glad och har en otrolig tillit till livet. Han vågar chansa ,ta risken och kasta sig ut i det okända. Narren litar på att allt fixar sig, han oroar sig inte och är full av överraskningar. Narrens negativa sidor är otänksam, barnslig, ovetandes och naiv.

1. Magikern (The Magician)

På sin resa möter Narren den manliga kraften, yang, som tillåter oss att påverka världen genom viljekraft och koncentration. Här finns kreativitet, självständighet och självförtroende. Det är dags att lita till din kunskap för att med detta kort har du allt du behöver för att skapa det du vill. Det är dags att aktivera sig, kanske starta nya projekt eller eget företag? Om du tror att det är möjligt, är det möjligt. Magikern är inte rädd för att agera, han gör det med självförtroende och fokus på vad som ska göras. Använd dina talanger!

2. Översteprästinnan (The High Priestess)

Narren stöter också på motsatsen till magikern – överprästinnan som symboliserar det feminina, mystiska, yin, intuitionen, drömmar och det undermedvetna. Detta är ett kort av stillhet och kontakt med den inre rösten, intuitionen. Kortet uppmanar dig att lyssna inåt till din sanning, din väg, att öppna upp dig för drömmar och fantasi. Hitta dina gömda gåvor och din inre styrka.

3. Kejsarinnan (The Empress)

Allt eftersom narren växer börjar kan känna igen sin moder, den varma närande kärleksfulla kraften som sörjer för honom. Kejsarinnan symboliserar kvinnlighet och alla kvinnoroller, speciellt moderskapet, hon symboliserar moderjord och fertilitet. Kejsarinnan symboliserar en närhet till naturen, alla slags nöjen och rikedomar. Kreativiteten flödar här, det vackra och det generösa. Kejsarinnan är också det starkaste kortet när det gäller graviditet (oftast avbildas kejsarinnan gravid).

4. Kejsaren (The Emperor)

Nästa person narren möter är fadern, kejsaren, som är kortlekens fadersgestalt. Han står för regler, struktur, kontroll och auktoritet. Här får narren lära sig om livets mönster, lagar och ordningar. Det finns också trygghet i lag och ordning. Kejsaren uppmanar dig att vara bestämd och med ryta till om behövs. Kortet kan också betyda en befordran, nytt avtal eller kontrakt. Kortet stärker hem och företag. Kejsaren kan också symbolisera en väldigt kontrollerande, konservativ och väldigt bestämd person som kan bli lite utav en bromskloss.

5. Översteprästen (The Hierophant)

Nu börjar narren upptäcka världen utanför sitt hem och här finns gruppidentiteten, påverkan från människor i olika grupper så som skolan, kyrkan, klubbar, företag, lag och olika societeter. Här finns strukturer, olika ritualer och mönster. Här finns påverkan av gruppen, att följa reglerna för den grupp man är med i, man gör det som förväntas av en, man sticker inte ut. Överste prästen kan också betyda studier med lärda. Detta är ett kort som står mer för grupper av olika slag än för den enskilda individen. I kärlek kan översteprästen också symbolisera att man knyter starkare band genom tex. vigsel.

6. Kärleksparet (The Lovers)

Här börjar Narren utforska det andra könet och att vara en del av en tvåsamhet. Han börjar i och med det utforska jaget, vad han tror och inte tror på, vad han vill och inte vill. Kärleksparet står för en tvåsamhet, det kan vara i en kärleksrelation, syskonskap, arbetskamrater och så vidare. Här finns kärleken och en stark relation med mycket kärlek. En kärlek som är ren, djup och respektfull. Kärleksparet står också för val och beslut i en relation, det kan visa på att man knyter starkare band men kan också visa på separation beroende på vilka kort som ligger runt omkring. Kortet symboliserar också passion, att ha sex eller väldigt starka attraktionskrafter.

7. Vagnen (The Chariot)

Här har narren vuxit upp och har en stark identitet och vilja. Han tror på sig själv med ett övermäktigt självförtroende och vet vad han vill i världen. Han är oövervinnlig och kan erövra världen. Här når man målen, når toppen, slår konkurrenten. Här används också en stark viljekraft och fokuserande på sitt mål. Här finns självkänsla men också en stark kontroll över tex känslor, impulser och ilska. Kortet visar på självständighet och att man vågar gå sin egen väg. Kortet kan också symbolisera fysiska resor.

8. Styrkan (The Strength)

Efter narrens lite kaxiga attityd lär han sig en mjukare styrka som ligger i att vara tålmodig och uthållig. Narren har lärt sig att vara stark även i motgångar. Här finns klippan som man alltid kan lita på, som är lugn och trygg i alla situationer. En person som har har ett mål den strävar sakta med säker mot och man låter sig inte rubbas i första taget.

9. Eremiten (The Hermite)

Här har narren kommit till stadiet då han börjar söka efter meningen med livet. Vill ha en djupare mening med livet. Narren vänder sig inåt och försöker förstå sig på sig själv och sin omgivning. En tid då man behöver gå undan för att vara för sig själv kanske studera. En tid av sökande då ma neventuelt vänder sig till en lärare eller guide för råd och vägledning. Alla människor behöver tid för sig själv och sina tankar, det är en naturlig del av livet.

10. Lyckans Hjul (The Wheel Of Fortune)

Tillslut kommer narren till en slags vändpunk, han har fått svar på sitt sökande och inser en del av vad livet går ut på, han har också insett att vissa saker i livet finns det ingen förklaring till. Detta kort kan vara knepigt att förstå sig på, det visar på att livet går upp och ner, man möter motgångar och medgångar, allt är en del av livet. Livet kan vara svårt att förstå sig på, vi alla är underordnade krafter omkring oss som vi inte alltid har kontroll över. Lyckans hjul visar på dessa krafter, må det vara ödet, moder jord eller gud. När detta kort kommer upp i en läggning visar det ofta på att vi blir påverkade utifrån ifrån saker som står utanför vår kontroll.

11. Rättvisan (Justice)

Dags att bli vuxen och mogen. Detta kort visar ofta på olika typer av beslut. Narren behöver bestämma hur han vill ha livet och ta ansvar för sina handlingar. Tuffa beslut som påverkar livet och hur det kommer att se ut framöver. Detta kort uppmatar till att ta ett någa övervägt beslut, väga för och nackdelar mot varandra. Rättvisan handlar om rättvisa men kan också ha sina nackdelar. Rättvisan bryr sig inte om inblandade känslor och åsiker utan kan vara ett mycket kallt kort. Kortet handlar ofta om överenskommelser och beslut ifrån myndigheter. Balans och harmoni medför detta kort.

12. Den Hängde (The Hanged Man)

Detta handlar om motgångar i livet som kanske blir så överväldigande att man ibland behöver släppa taget. Ibland behöver man sluta kämpa och bara slappna av, låta saker och ting ske i sin egen takt. Släppa kontrollen som man trodde man hade, men det visade sig bara vara en illusion. Ibland behöver man gå åt sidan och avvakta, inte göra något alls. Kanske man sitter fast i en oönskad situation, men istället för att tycka synd om sig själv är det dags att lämna situationen.

13. Döden (Death)

Här är det stora förändringar på gång. Något tar slut och något annat tar vid. Ofta tyder döden på stora förändringar i livet som kan vara smärtsamma, man måste ta farväl och lämna något som betytt mycket för en, men där något tar slut finns också en början på något nytt. Döden dyker ofta upp när en relation tar slut eller kanske då man är tvungen att sluta på sitt jobb. Det kan också visa på att man släpper gamla vanor och beteendemönster, man går vidare och startar om på ny kula.

14. Måttligheten (Temperance)

I detta kort skapas balansen och stabiliteten efter en jobbig tid med många förändringar. Lugnet efter stormen, man finner harmonin i tillvaron och mår bra psykiskt och fysiskt. Detta kort symboliserar den gyllene medel vägen, man har lärt sig innebörden av ordet lagom, inte för mycket och inte för lite. Det står också för andlig upplysning, bra kontakt med guide, man lyssnar på sin inre röst. I en kärleks relation står detta för en stark kärleks relation där man känner att man hittat sin tvillingsjäl eller den rätta mannen i sitt liv. Två blir ett.

15. Djävulen (The Devil)

Här finns egot i oss, materialisten som vill ha mer hela tiden. Man tänker på sig själv och sina behov i första hand, man känner sig frestad av mer och vill ha allt. Besatthet, man får för sig att mab vill ha något eller någon och kan inte släppa taget, det blir som ett beroende. Detta kort står också för beroenden och dåliga vanor som vi har som tex; rökning, snus, överätning, sexberoende, sockerberoende, narkotika osv. Det man behöver fundera över i detta kort är vad som är grunden till att man känner detta beroende, vad är det man egentligen behöver?

16. Tornet (The Tower)

Här kommer förändringarna vare sig man vill eller inte, dom är helt enkelt nödvändiga och kan komma plötsligt och vara omskakande. Här behöver man ta sig ur bojorna man skapade sig i kortet djävulen och bryta ner murarna omkring sig. Detta kan betyda att man förlorar sig fasta grund och stabilitet och ett tag och man svävar i det fria, detta kan kännas lite läskigt men det är en inre frigörelseprocess som är nödvändig för att vi skall kunna börja om på nytt och vara mer noggrann i fortsättningen. Detta kan tyda på att man flyttar, byter jobb, reser. Kanske man gör slut i en relation som inte var bra. Man kanske inser varför man hade ett beroende och kan släppa det nu.

17. Stjärnan (The Star)

Här släpper man rädslor och begränsningar, de ersätts med tro och hopp inför vad framtiden har att erbjuda. Man lyckas med det man vill åstadkomma, har framgång och lyckosamma projekt. Kanske rent ut av får oväntat stöd och vågar öppna sitt hjärta och känslor, tankar och idéer kan strömma fritt. God kontakt med sitt högre jag och guider, finner svaren man har sökt inom sig själv och frid i sinnet infinner sig. Här är en ny början på rätt väg men det finns fortfarande arbete som behövs göras.

18. Månen (The Moon)

I detta kort finns känslorna, drömmarna men också illusionerna. När detta kommer upp är det något som påverkar en väldigt starkt känslomässigt, själsligt. Känslorna kan vara överväldigande och detta kan leda till grubblerier då man kanske inte riktigt förstår varför man reagerar så starkt. Då är det bra att försöka ta reda på varför man känner som man gör. Här finns en andlig medvetenhet om tidigare liv och framtida. Uttryck dig gärna genom dans, måleri och sång, låt själen få uttrycka sig. Lev i känslan. Detta är et kort för andliga kontakter, kanalisering, seanser eller clairvoyans. Kanske man läser eller skriver något som har med andlig utveckling att göra. 

19. Solen (The Sun)

Ett härligt kort som visar på att man har kommit ut mörkret och in i ljuset. Otroliga energier frigörs man är glad och lycklig, nu kan man slappna av och njuta. Man känner sig fri, självsäker och kan förlåta sig själv och andra. Man har bra hälsa, bra umgänge och lycklig familj. Kortet står också för; rikedom (materiell), lyckligt äktenskap, bra sex, bra kommunikation och mycket skratt. Växande, harmoni.

20. Den Yttersta Domen (The Judgement)

Här grävs saker och ting upp som vi har i det omedvetna, det förändras, byts ner och förvandlas. Nu blir man medveten om något som har legat dolt i det fördolda, och det är dags att släppa den. Man ser sig själv och verkligheten som den är och kan nu ta ett avgörande beslut. Här tas dom seriösa besluten som kommer att påverka ens framtid, ens öde. Man lägger gamla misstag och snedsteg bakom sig och börjar om på nytt igen och vågar gå sin egen väg.

21. Världen ( The World)

Här har man lyckats med förändringar till det bättre och det är långvarit. Har nått mål, känner frid och harmoni, man har lyckats. Man har insett meningen med livet och hittat sin plats på jorden. Man får vad man önskat sig. Kommer detta kort upp på en relation visar det på en bra, lycklig och genuin relation som tillfredställer en på många plan i livet. Här har man materiell och emotionell trygget och stabilitet. Man når ett inre lugn och känner sig harmonisk. Om man precis har börjar med förändringar i livet visar detta på att du handlar klokt och detta är något som kommer att hålla och gå i mål. Man känner helheten i sig själv, mellan själ kropp och ande vilket medför inre styrka och gott självförtroende.